petek, 29. marec 2013

Potica

Ja, že smo vrata na široko odprli velikonočnim praznikom. In seveda vsemu kar je s prazniki povezano. Letos sem se tudi sama podala na pot peke potice. Še nikoli do sedaj nisem sama pekla potice. Vedno se mi je zdelo, da je to pretežko zame in da tega ne zmorem. Toda danes sem sama sebi in verjetno še komu dokazala, da zmorem tudi to. A ker ne bi bila jaz jaz, nisem delala tradicionalne orehove, lešnikove ali makove potice. Naredila sem čokoladno z bananinim nadevom. In lešnikovo s koščki čokolade na drugačen način.
 
 
Čokoladna z bananinim nadevom.
 
 
Lešnikova s koščki čokolade na poseben način.
 
 

Potički sem slikala še predno sem ju posipala  s sladkorjem v prahu, ker se tako lepše vidi oblika. Še posebno pri spodnji, lešnikovi. In ker sem zdaj videla, da to ni noben bav bav, se bom verjetno že kar kmalu lotila še kakšne potičke. Pa dober tek.
 
In ker mi tale druga, lešnikova deluje tak vintage, sem se odločila, da jo prijavim na izziv CRAFT-alnice. Malo drugačen izdelek, ne le voščilnice in podobno ustvarjanje s papirjem.

Ob velikonočnih praznikih pa vam vsem želim vesele praznike in veliko pirhov.

22 komentarjev:

  1. Dober tek jutri in za nedeljski zajtrk,
    Obe izgledata čudoviti
    in po sestavinah sodeč
    sta tudi slastni.
    Lepe praznike Tamara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Zelo sta okusni in jih bom še pekla.

      Izbriši
  2. Lepo izgledata, ta bananina pa še ekstra zanimiva.

    Pri nas pa bo jutri na vrsti. Orehova :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Orehove nisem delala, ker jo vsako leto peče tašča. Sem se odločila, da proskusim kaj novega.

      Izbriši
  3. Obe zgledata slastno. Lešnikova je čudovito zavita. Čestitke za pogum, ker si se lotila potice :-) Jaz se še vedno na veliko izogibam vzhajanemu testu. Lepe praznike!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Moji prvi potici in sigurno ne zadnji. Zdaj vidim, da to res ni nič takega.

      Izbriši
  4. Obe izgledata super. Pri meni pa testo še vzhaja :). Kako pa narediš bananin nadev? Se mi zdi, da potem pride bananina potica bolj sočna... mmm :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baninan potica je res sočna. In zelo dobra. V nadev sem dala 200g mascarpone sira, cca 80-90g sladkorja (na oko odmerjeno), in jajček. Kar se tiče banan imaš 2 možnosti. Ali jih spasiraš z 1/2 soka pomaranče ali pa jih le na drobno narežeš. Ko imaš testo razvlajano, daš najprej mascarpone, banane in posuješ z mletimi mandeljni. Rezultat je super potica. Mojim je všeč.

      Izbriši
    2. Hvala :), recept je že v pričakovanju naslednje priložnosti za peko potice :)

      Izbriši
    3. Me veseli. Tudi sama imam že nekaj novih zamisli za potico. Zdaj samo čakam priložnost. :)

      Izbriši
  5. Ojojoj, kako lepe kreacije... Te morajo pa biti zeloooo. dobre. Naj vam teknjejo... Lepe praznike želim...

    OdgovoriIzbriši
  6. Vau kako velika potica, vsaj na oko tako izgleda, da je prava bomba. Lepo ti je uspela!
    In tisti "vintage" venček je tudi zelo simpatičen :-))
    Lepe praznike ti želim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Čeprav je velika, bo očitno zelo hitro pošla. Tako da bo potrebno še eno speči.

      Izbriši
  7. Vav, čudoviti potici sta ti ratali!

    OdgovoriIzbriši
  8. O kako si bila pridna. Venček je čudovit. Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Sem uživala, ker sem prvič pekla potico.

      Izbriši
  9. Super izgleda in verjamem, da sta bili tudi dobri.

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasno izgledata obe potički, tista umetelno zavoita pa je oh in sploh lepa.
    Pozdravček od Lili

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Ja, tale zavita je požela veliko hvale in občudovanja.

      Izbriši