sobota, 11. avgust 2012

Izlet po Ljubljani

Ja, spet sem bila z otrokoma v Ljubljani pri mojih. No, od obiska je minilo že 2-3 tedne, a vseeno. Glede na to, da sem živela v Ljubljani in da sem se preselila na deželo (ljubezen pač dela svoje), vidim svoje rodno mesto v drugačni luči. Ko sem se vsak dan vozila v srednjo šolo in kasneje na faks z avtobusom, se mi je zdela Ljubljana tako dolgočasna. Poznala sem marsikateri kotiček. Ulice. Trgovine. Lokale. In še bi lahko naštevala. Nikoli pa nisem razumela kaj vidijo turisti. Meni se je zdelo mesto kot mesto. Otroka pa sta mi odprla oči. Ko sem videla, kakšen užitek se je bilo sinu peljat z mestnim avtobusom, mi je zaigralo srce. Meni je bila vožja v šolskih dneh muka in trpljenje. Poleti pa zastonj švicanje. Ja, avtobusi polni ljudi, vsak svoj parfum, brez klim in zraka ter peklenske temperature.
No, v glavnem. Že vožnja z avtobusom je bila dogodivščina. Vstavili smo se v senvi Prešernovega spomenika, kjer smo se okrepčali z vodo in piškotki.


Potem pa smo se šli peljat z vlakcem na ljubljanski grad. Res da je vožnja trajala le nekje 10-15 minut, a bilo je super doživetje.


Na gradu smo si ogledali veliko dvorišče in pod krošnjami na travici so imeli knjižnico pod krošnjami. Babi je z hčerko počakala na dvorišču, s sinom pa sva se odpravila po zavitih kovinskih stopnicah v stolp. Že pot navzgor je bila zame klavstrofobična kaj šele za dol. Toda pogled s stolpa na mesto in grajsko dvorišče je bil čudovit. Tudi mali je neizmerno užival. Še posebno, ko sva med krošnjami iskala babi in sestrico. Bil pa je tudi navdušen nad pogledom na mesto.



Pot nas je vodila z vlakem nazaj v center. Kjer smo si še dodatno ogledali vlakec in sin si je celo od znotraj pogledal lokomotivo in sedel va njej. Bilo je popolno navdušenje.
Potem pa smo slišali igranje lajne. Zanimivo. Ne vem, če bi kdaj prej tako opazila možakarja, ki jo je igral. In kako je bil vesel ter prijazen.

 
Ja, res je. Ljubljana se mi je odpirala v novi podobi. In bila sem vesela, da smo se odpravili na izlet po Ljubljani. Me prav zanima kaj me čaka naslednjič.

4 komentarji:

  1. Super izlet ste imeli. Meni je Ljubljana izredno všeč, še najbolj pa ob toplih poletnih večerih.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepo, da Ljubljančanka spoznava Ljubljano v novi podobi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimivo, kako v času, ko smo doma v nekem kraju, slednji ne pomeni nič tako zelo posebnega... Ko se odselimo in se vračamo, gledamo na vse s čisto drugimi očmi :)

    OdgovoriIzbriši